Siden 1791
PETERSEN TEGL - SIDEN 1791
Petersen Tegl er et dansk teglværk, der fremstiller og sælger mursten med vægt på det gode håndværk. Vores fremstillingsform tilfører de vandstrøgne mursten et rigt farvespil i lyse og mørke nuancer og mere end halvdelen af Petersen Tegls sortiment udgøres af 100 % håndtilvirkede produkter, inkl. den verdensberømte Kolumba™. Petersen Cover™, der ligeledes er 100 % håndlavet, er et teglprodukt udviklet til beklædning af tag såvel som facade. Fremstilling af sten til specialopgaver er et væsentligt forretningsområde, hvor der arbejdes tæt sammen med arkitekter eller bygherrer.
Petersen Tegl blev grundlagt i 1791 og er siden blevet drevet af den samme familie i lige linje. I dag eksporterer teglværket sine produkter til hele verden, herunder USA, Japan, Indien, Australien og talrige europæiske lande.
Tag på rundtur på teglværket sammen med teglværksejer Christian A. Petersen - FOTOSERIE >
HISTORIEN
Den 17. maj 1791 gav Kong Christian den Syvende husmand Peter Andresen tilladelse til at drive teglværk ved Nybøl Nor. Peter Andresen, som drev et lille landbrug på stedet, var dermed den første teglbrænder i familien Petersen. I dag drives teglværket af Christian A. Petersen og hans døtre, som henholdsvis 7. og 8. generation i lige linje. Det 6,5 km² store Nybøl Nor var dengang, som nu, ideelt for teglværksindustri. Langs norets kyster var der rige forekomster af istids-ler, og noret havde direkte, sejlbar forbindelse til Flensborg Fjord. Tilbage i 1700-tallet lå teglværkerne side om side.
Med omkring 50 teglværker var koncentrationen dengang Nordeuropas største. I dag er der seks teglværker tilbage. Fra at være et lokalt teglværk, grundlagt for mere end 220 år siden, har Petersen Tegl udviklet sig til at være en højt specialiseret virksomhed med global eksport. Udviklingen er foregået - og foregår fortsat i samarbejde med arkitekter i hele verden.
TEGLVÆRKET
På teglværket ved Nybøl Nor opleves ikke blot, hvordan mursten fremstilels på specialbyggede maskiner og hvordan den berømte Kolumbasten fremstilles i hånden. Man besøger også en familie som i mere end 230 år har boet og fremstillet tegl på samme sted.
Fotografen Anders Sune Berg har portrætteret stedet i galleriet herunder: